În timp ce scriem aceste rânduri SG1 e pe cale să se închidă în biroul de pe Str Mendeleev nr. 21-25, unde încă mai hălăduie umbra ministrului Hurduc. D-lui va intra în istorie ca ministrul cerecetării care a negat adevăruri demonstrate științific (detalii aici). De asemenea, mai lasă moștenire noului Cabinet un procent din PIB mai mic și decât cel din plină criză economică mondială și o execuție bugetară execrabilă, în linie cu predecesorii d-lui din partid (detalii aici).
Având în vedere noile evoluții de pe scena politică, Doi Mici și un Anc are următoarele cerințe minimale de la Guvernul Orban, pentru a repune pe un făgaș normal cercetarea românească, aflată acum pe patru butuci, la nivel macro. Despre unități care excelează și în ce anume constă excelența acestora, în episodul viitor, dar ca și spoiler vă zicem doar atât: Înalta Poartă (MCI) are supuși loiali.
Dle prim-ministru desemnat, Ludovic Orban, puteți conta pe sprijinul Doi Mici și un Anc dacă vă angajați să respectați minim decalogul de mai jos (ordinea punctelor nu indică importanța lor):
- Permiteți laureaților Nobel să evalueze proiectele de cercetare depuse de cercetătorii români. Cu alte cuvinte, reintroduceți obligativitatea ca jumătate + 1 din evaluatorii unui proiect de cercetare finanțat din bani publici (sau fonduri nerambursabile UE) să fie din străinătate, cu îndeplinirea unor standarde minimale de vizibilitate internațională. Aplicați această măsură inclusiv pentru competițiile în curs de evaluare. Detalii aici.
- Alocați cel puțin 0,3 % din PIB pentru cercetare. Detalii aici.
- Deschiderea de urgență a două noi competiții naționale de proiecte, pentru cercetători seniori (e.g., PCE și PCCF). Din numărul uriaș de proiecte depuse la ultimele competiții naționale vă puteți da seama ce „foamete” există în rândul cercetătorilor, unele având o rată prognozată de succes mai mică de 5%. Începând din 2020 porniți o altă șarjă. Asociația Ad Astra, a cercetătorilor români de pretutindeni, vă spune aici și cât v-ar costa aceste lansări anuale de competiții și impactul benefic pe care l-ar avea.
- Stoparea evaluării Institutelor Naționale de Cercetare-Dezvoltare și elaborarea unei noi metodologii, care să fie cu adevărat relevantă, nu praf în ochi, cum e acum, cu evaluatori ce nu au impus niciun criteriu de vizibilitate internațională (Neica Nimeni e perfect eliogibil să evalueze). Detalii aici.
- Elaborarea unei metodologii pentru evaluarea cu experți internaționali a Institutelor Academiei Române, prin modificarea legii de funcționare a acesteia. Și dacă tot sunteți acolo, poate depuneți în Parlament un proiect de lege nou, nouț, prin care să scoateți din încremenirea supremă acest „for suprem”. Detalii aici.
- Subscriem la poziția publică a UBB și UB (aici), prin care se cere modificarea metodologiei de evaluare a universităților, în sensul luării în calcul a producției științifice a acestora în fluxurile internaționale de publicare, per capita.
- Farsele pe bani publici de genul ALFRED trebuie să înceteze! E musai să trimiteți corpul de control la toate cele trei mari infrastructuri de cercetare ale României: ELI, DANUBIUS și ALFRED. Trebuie să ne spuneți deschis din ce bani se decontează a doua sursă gama la ELI (având în vedere că dacă EuroGammaS câștigă în instanță am putea fi nevoiți să plătim două surse), ce perspective are DANUBIUS și ce naiba vrea să facă România cu reactorul nuclear al fostului ministru Șerban Valeca (ALFRED)?
- Să ne spuneți clar și răspicat că România nu va mai aloca bani publici pentru deplasarea unei delegații de „inventatori” la Salonul de la Geneva.
- Finalizați de urgență evaluarea actualului Plan Național de Cercetare-Dezvoltare-Inovare și publicați ciorna celui viitor, care va include mecanisme de evaluare continuă și va crea un cadru funcțional de finanțare multianuală a proiectelor de cercetare.
- Dacă tot vă puneți pe redus numărul ministerelor, reduceți și numărul consiliilor consultative din subordinea MCI și MEN, că le-am pierdut deja numărul și nu le mai înțelegem acronimele. Faceți două și bune: CNCS și CCCDI! Unul pentru cercetarea fundamentală și respectiv pentru cea aplicativă. Pentru popularea lor cu experți vă recomandăm din nou comunicatul Ad Astra de aici.
Ca sugestie de final:
În desemnarea ministrului cercetării să aveți în vedere ca persoana aleasă să îndeplinească minim cerințele de eligibilitate impuse evaluatorilor de proiecte de tip PCE (Proiecte de Cercetare Exploratorie), pe care le găsiți aici (Anexa 2).
În speranța unei bune colaborări, bazată pe decalogul de mai sus, adresăm încă de pe acum ministrului desemnat de dvs. să gestioneze acest domeniu invitația la o discuție. Ne-ar face plăcere să vă oferim un sfat pentru programul de guvernare.
Am citit toate materialele voastre , am apreciat nivelul de documentare realizat. Dar din partea reprezentantilor ministeriali nu au fost idei si actiuni concrete de schimbare, prea putine si de suprafata. Recenta actiune de evaluarea INCD-urilor nu aduce nimic nou, nici lista evaluatorilor, noi intre noi. Poate peste inca 30 de ani sa avem o cercetare pusa in randul tarilor dezvoltate.
Domnule Orban faceți un pic de lumina și la INCERC Bucuresti . Un studiu de caz ÎL PUTEȚI REGĂSI AICI in ceea ce privește incompetenta și rămânerea pe post a directorului VASILE MEITA . Acesta are mandatul de director expirat de la începutul lunii Octombrie 2019 nici măcar nu sa sinchisit sa organizeze un nou concurs conform legii , de minister sa se autosesizeze nu mai zic nimic! Luna trece banul vine cercetarea rămâne in urma! Filialele INCERC IASI,CLUJ,Timișoara sunt blocate ! Luați măsuri urgente va rugam!
Daca acesta are derogare ministeriala poate conduce din sase in sase luni. Vocea cercetatorilor in fata ministerului nu face doi lei. In aceste INCD-uri se gasesc multe rude si pile ale celor din minister, inclusiv consilieri dati jos de fiecare ministru care a venit cu consilierii lui de mare incredere. Asa ca o sa vedem reforme la Sfantu Asteapta!
Dragi stimabili,
Se pare ca o sa vina vremea cand o sa ii ducem dorul biroului de tip StarGate SG1 al domnului ministru Hurduc si o sa ne dorim ca dintr-un departament condus de un secretar de stat acesta sa se transforme intr-un minister cu un plan performant si un buget aferent. Asa cum cunoastem din pacate, niciun guvern postdecembrist nu a sustinut cei trei piloni ai oricarei societati performante: educatie, sanatate, inovare. In continuare ne asteptam de la guvernul 0(zero)rban la performante notabile: organizarea examenului de rezidentiat, inlocuirea nomenclaturii pe$edi$te cu cea peneli$te, schimbarea traiectoriei de evaporatie a PIB si a evaziunii fiscale, un guvern CDR Ciorbea “reloaded” (eventual si Tigareta I sau macar II). Cat despre atitudinea dumneavoastra, am avea de asemenea cateva critice: o prima critica este legata de anumite formulari ale dvs. in anumite articole care nu sunt neaparat academice sau profesioniste (P.S.: anumite remarci legate de pian si tastaturi). O alta critica este legata de “nano”-atacurile la adresa domnului Nicolae Zamfir si structura ELI-NP. Chiar daca acestui domn ii se pot reprosa multe lucruri, are totusi si un anumit merit in mentinerea in viata a IFIN-HH pe durata trecerii la o economie libera, prin niste ani in care toate becurile din Magurele se stingeau. In final asteptam ca cei doi “mici si un sfert” sa continue critica la adresa guvernului 0(zero)IBAN pastrand aceeasi linie de marcaj din vremurile pe$edi$te.