Cerem demisia conducerii ministerului cercetării pentru habarnism în gestionarea puținului care li se dă

Ministerul Cercetării pierde la rectificarea bugetară de acum 369 din cei 1.781 milioane lei alocați prin legea bugetului de stat pe 2019, adică -21% din banii pe care îi primiseră la începutul anului. Alocarea inițială reprezenta deja cel mai mic procent din PIB alocat cercetării în ultimii 10 ani (adică 0,17%), mai mic chiar decât cel alocat în perioada de criză economică, din 2009 (0,23%). 

După rectificare (anexa 2 la PHG de rectificare aici), bugetul MCI va reprezenta 0,13% din PIB! Este o rușine națională și o palmă groasă dată cercetătorilor români. Ministrul cercetării și echipa lui au dovedit, odată în plus, că habar nu au cum să gestioneze puținul ce li se alocă și prin urmare nu mai au ce căuta la cârma ministerului. Așteptăm deci demisia ministrului, a celor doi secretari de stat, a secretarui general și a celor doi adjuncți ai acestuia. Apropos, știe cineva unde a fost redistribuit fostul ministru, Lucian Georgescu, numit sercetar de stat imediat după ce a fost remaniat? Că de dl fost-ministru Șerban Valeca știm că a fost redistribuit în postul de consilier onorific al premierului imediat după remaniere (la pachet cu actualul ministru al finanțelor, că tot veni vorba). 

Nu ne mirăm însă, având în vedere că până la finalul primei jumătăți de an, MCI a executat doar 26% din bugetul primit pentru anul în curs. Eh, ca să facem o glumă tristă: execuția bugetară crește procentual, dacă suma totală la care este raportată scade. 

Cu noul buget al MCI avem garanția că execuția bugetară la final de an va fi maxim cât a fost anul trecut. Adică guvernarea PSD-ALDE va fi executat 3 ani la rând ~ 1,4 miliarde lei pe cercetare (vezi figura de mai jos), în condițiile în care în programul lor de guvernare scrie „creșterea cu 30% a alocărilor bugetare pentru cercetare” (2016 este luat ca an de referință, având în vedere că guvernarea actuală a preluat puterea la început de 2017). 

În urmă cu o săptămână întrebam cititorii noștri de pe social-media:

În cazul unei foarte probabile rectificări negative […], care credeți că va fi reacția ministrului de resort la aflarea veștii că cercetarea pierde câteva sute de milioane?

A. Se întoarce în timp să schimbe alocarea bugetară pentru ca rectificarea să fie pozitivă. 

B. Mărește salariile directorilor generali de INCD-uri. 

C. Anunță că rectificarea negativă nu are un impact major, noi având oricum medalii de aur la Salonul de la Geneva. 

D. Lansează competiții de proiecte și lasă creditele de angajament moștenire viitoarei guvernări

E. Invită Doi Mici și un Anc la discuții publice pe tema reformei în cercetare

F. Îi invită pe ultimii cercetători rămași în țară să plece și să stingă lumina după ei

G. Se pune pe făcut o gaură neagră și îi lasă pe alții să caute luminița de la capătul tunelului.

H. Demisionează

Vă punem din nou întrebarea de mai sus, de această dată cu cifrele pe masă: -369 milioane lei la cercetare și ne repetăm: o scădere de 21% din banii pe care îi primiseră la începutul anului.

7 comentarii la „Cerem demisia conducerii ministerului cercetării pentru habarnism în gestionarea puținului care li se dă”

 1. Este necesara o reforma cu scaderea semnificativa a numarului de INCD-uri, sa ramana numai acelea care au corespondent semnificativ in economia reala la fel ca si in alte tari din UE…
  Atentie la paralelismele existente in Universitati care toate au o multime de asa zise Centre de cercetare…

 2. MC va astepta ca din lipsa de finantare si minime performante, multe din INCD-uri sa se desfiinteze singure. Nu a sprijinit real fuziunile dintre numeroasele centre de cercetare din univ. si incd-uri, sau cu institute ale Academiei, cu selectare corecta a resurselor umane capabile sa faca cercetare.Va lasa urmatoarei guvernari toate aspectele nerezolvate ale cercetarii.

 3. Stimati domni,
  Credeti ca ce se intâmplă in Caracal este o situație care se refera numai la instituțiile de forta din Romania sau la functionarii publici?
  Vă înșelați amarnic.
  În cercetare se utilizeaza acelasi sistem de numire pentru maxim 6 luni al directorilor generali interimari deoarece nu se organizează concursuri pentru ocuparea posturilor vacante de director general
  În functie de argumentele duse la Ministerul Cercetarii durata interimatului este intre 1 luna si 6 luni.
  Aceasta situatie se perpetueaza de peste 3 ani
  Va rog sa verificati câte Institute nationale de cercetare sunt în aceasta situație.
  De asemenea in urma sesizarilor primite de catre ministrul cercetarii, corpul de control al ministrului face controale și constata deficiente grave in managementul unui institut national ( ICMET Craiova) și întocmesc un raport aprobat de ministrul cercetarii.
  Credeti ca se intâpla ceva cu managerul respectiv membru PSD ( fost membru ROMANIA MARE ) care sustine ca este prieten cu Olguta, Codrin si respectiv Fifor ?
  Nu se întâplă nimic. Probabil că la următoarea numire ca interimar trebuie ca argumentele sa fie mai consistente.
  Cu aceste practici s-a ajuns ca si institutele care puteau sa realizeze cercetari aplicative pentru clienti din tara și care doresc sa dezvolte noi produse sa se inchida si astfel toate aceste dezvoltari sa se faca în alte tari care au grija ca cercetarea sa fie una din prioritatile nationale.

 4. Urban Incerc Bucuresti prin directorul Vasile Meiță conduce dezastruos toate Incercurile din tara Bucuresti ,Iasi, Timișoara, Cluj spațiile de cercetare sunt închiriate iar de dragul salariilor babane mai iau cate o medaliile ici colo! Așteaptă sa ii impropietareasca Ministerul Finanțelor ca apoi sa vândă patrimoniul! Curtea de conturi se face ca ii controlează ! Apropo Vasile Meiță a ajuns director după ce ia făcut proiectul la conacul lui Dragnea și mai apoi ia dat un teren lui UDREA din curtea Incerc Bucuresti

  1. In majoritatea INCD-urilor exista situatii similare, cand directorii, generali, stintifici, economici, cercetatorii fac si altceva.Exact ca la medicii care lucreaza la stat dar si in privat. Nu le-a impus nimeni sa declare ca nu au si alte activitati in afara institutiei, mai ales in profesii de tip liberal. Asa ca fenomenul va continua pana cand nu se va schimba legea cercetarii si a cercetatorului dupa modelul european. Mai vorbim de malpraxis la medici si de lipsa de performanta in cercetare. Nu poti face excelenta pe doua fronturi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Enter Captcha Here : *

Reload Image