Dați ciolanul înapoi Academiei Oamenilor de Știință din România

În România există, prin lege, doar un „cel mai înalt for național de consacrare științifică și culturală”*, numit Academia Română (AR). Pe lângă AR mai sunt și lipitori care sug banul public, numite tot Academii și care sunt tot „for naţional, de consacrare ştiinţifică”, dar nu cel mai înalt. Spre exemplu, Academia Oamenilor de Știință din România (AOSR). Prin art. 4 al legii de funcționare „AOSR recunoaşte Academia Română ca cel mai înalt for naţional de consacrare ştiinţifică şi culturală”. Adică își recunosc statutul de vasali, atâta timp cât le pică și lor ceva. 

*despre acest înalt for am scris aici și nu mai insistăm; nu s-a schimbat nimic.

Baiul e că membrilor AOSR li s-a furat ciolanul printr-un amendament la Legea Bugetului de Stat pe 2020, inițiat de USR și aprobat de Guvern, prin asumarea răspunderii. Supărați nevoie mare că li s-a luat renta viageră de câteva mii de lei pe lună, marii academicieni, în frunte cu Ion Iliescu, Ecaterina Andronescu, ÎPS Teodosie și acoliții lor (e.g., Sorin Cîmpeanu) au trecut discret un proiect de lege (PL-x nr. 46/2020) prin Parlament, trimis ieri spre promulgare. Ia ghiciți, ce prevede acesta? Obligativitatea ca Guvernul să le dea înapoi ciolanul, adică vreo 10 milioane lei anual. Cireașa de pe tort: propunerea de livrare a ciolanului vine de la Deputat PNL Florica Cherecheș (aici, pagina 5, punctul 8). USL a murit, trăiască USL 2!

Citind aici că USR a depus în mai, a.c., un proiect de lege în care se propune ca AOSR să funcționeze doar din surse proprii, nu putem să nu ne amintim moaca lui Codrin Ștefănescu spunând: „Pentru că putem. Da, putem”. Și așa este, USL 2 poate și face, pentru că deh, tre’ să pună în blid copiilor lor flămânzi de acasă. 

Evident, salutăm inițiativa legislativă USR și faptul că au luat la ochi așa-zisele Academii, de genul Academiei Oamenilor de Știință din România și Academiei de Științe ale Securității Naționale, precum și cele „de ramură”: Academia de Științe Tehnice, Academia de Științe Agricole, Academia de Științe Medicale. Probabil că aceste proiecte de legi vor fi puse în dezbatere într-o viitoare legislatură, mai favorabilă prevederilor pe care le includ, pentru că acum sigur nu vor prinde ordinea de zi…

Revenind însă la hidra cu multe capete, cu unul ciuntit prin legea bugetului pe 2020. Șmecherașii din PSD, cu proptă din partea lui Sorin Cîmpeanu (parcă traseismul l-a dus recent la PNL, nu?), au depus la Senat proiectul de lege L565/2019 încă din septembrie 2019 cu gândul inițial de a-și pune dugheana la adăpost de ingerințele Guvernului. Mai precis, au propus modificarea legii în sensul că statutul și funcționarea lor să nu mai fie aprobate prin HG, ci de ei, prin Adunarea Generală. Dar, culmea tupeului, au zis că dacă tot ies de sub tutela Guvernului, să ceară finanțarea exclusiv de la bugetul de stat (ce atâtea surse proprii, cum prevedea legea prin care s-a înființat sinecura AOSR). 

În decembrie însă i-a lovit amendamentul USR la legea bugetului, prin care li s-au luat cele 10 milioane. S-au regrupat rapid și au pasat proiectul de lege la Camera Deputaților. Pe Ecaterina Andronescu (printre inițiatori, alături de „prietenul” Liviu Pop) o ardea rău, că nu mai primea miile ălea de lei, în calitate de membru plin al AOSR. Probabil cu sfat de la Mama Omida, care le-a spus că vine pandemia, proiectul a fost trimis rapid pentru raport la Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport și pentru aviz la alte 3 comisii. Două avize au venit la început de martie (unul și acum e lipsă).

Pandemia a prins proiectul însă în Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport. Aici, șmecherașii noștri au bătut palma cu colega din USL 2, Florica Cherecheș, să bage ea un amendament prin care să oblige Guvernul să le dea cele 10 milioane înapoi. Ceva de genul: Florico, noi știm că i-ați aburit în decembrie pe USRiști și le-ați admis amendamentul, dar serios acum, scoate cele 10 milioane, nu ne mai ține pe uscat. Et voilà! Aici e textul trimis spre promulgare, cu amendamentul Floricăi: „Prin derogare de la prevederile art. 35 din Legea nr. 5/2020 a bugetului de stat pe anul 2020, cu modificările ulterioare, până la data de 31 decembrie 2020, finanțarea cheltuielilor Academiei Oamenilor de Știință din România se asigură din subvenții acordate de la bugetul de stat.”. 

Florica nu a lucrat însă singură și nici discret, împreună cu colegii din PNL le-a trăgându-le o palmă serioasă USRiștilor și nouă tuturor, plătitori de taxe, votând ieri cot la cot cu PSD et al. pentru adoptarea legii (rezultat vot pentru=273, contra=29, abțineri=17). Dar să vedeți argumentare din partea Floricăi noastre, când a depus amendamentul: „AOSR se bucură de o largă recunoaștere națională și internațională, fiind clasată pe locul 9 în România din peste 300 de instituții de cercetare, precum și locul 775 în lume în clasamentul realizat de SCIMAGO/ Elsevier. AOSR, alături de AR, este singura Academie ce apare în acest clasament. Din aceste considerente este pe deplin justificat sprijinul financiar pe care statul l-a acordat până în prezent și necesitatea de a continua acest sprijin.”. Florico, dragă, de unde naiba le scoți? Locul 9 în ce top? Al Mamei Omida? Eventual, dacă tot ne iei cu SCIMAGO/Elsevier, AOSR este pe locul 20 din cele 34 de instituții luate în calcul de acest top. Despre SCIMAGO ranking, într-un episod următor, dar acesta sigur nu e un argument să le dai finanțare de la stat.  

Concluzia: în 2017, vă spuneam că Androneasca își pregătea intrarea în Academia Română (aici). Nu i-a ieșit pasiența. Acum joacă tare la AOSR, cu piedici USR. Suntem încrezători că cele șase Academii vor fi orânduite în viitorul apropiat spre mediu pe o fundație sănătoasă, construită în baza unei autorizații prealabile de demolare.  

2 comentarii la „Dați ciolanul înapoi Academiei Oamenilor de Știință din România”

  1. In afara faptului ca sunteti slugi politice ale USR, ce competente si mai ales ce realizari aveti voi astia de va dati cu parerea in toate? 10 milioane e doar un mic “tun” al vreunui furnizor PNL-USL. Dar in bugetul SRI, cat reprezinta 10 milioane? Pe ce se duc? Nu cumva si pe stipendierea diverselor bloguri, situri de propaganda ca al vostru?

    1. Noi suntem de-ai lui Soros. Încă suntem în litigiu cu el, de fapt, că nu am primit ultima tranșă pentru câinii pe care i-am dus la proteste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Enter Captcha Here : *

Reload Image