Vă rugăm să vă așezați și să puneți cafeluța cât mai departe de laptop.
Știre:
„Conform bugetului de venituri și cheltuieli aprobat prin Ordinul nr. 337/2019 din 23 mai 2019 publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 569 din 11 iulie 2019 drepturile salariale ale directorului general (DG) de la INCD ÎN SILVICULTURĂ „MARIN DRĂCEA” pentru anul 2019 totalizează 1.943.000 lei!” V-am prevenit să vă așezați și să puneți cafeaua departe de tastatură. Chiar și Donald Trump va scrie un tweet la aflarea veștii legate de cât câștigă „urmașul lui Dracula”.
Să detaliem. Salariul lunar brut al acestui DG este de aproximativ 162.000 lei, din care după ce se plătesc toate dările îi intră în cont aproximativ 95.000 lei. Adică vreo 20.000 EUR/lună Vorba aia: „Bă, ej nebun?” Cu cifra aceasta pe masă vor zice unii: și ce mai vor, dom’le, cei Doi Mici și Ancul? Se tot plâng că nu e bine în cercetarea românească. Și ne vom întreba deodată cu ei: cum naiba de nu ne invadează toți cercetătorii americani, englezi și germani, dacă e așa bine la noi? Ah, credem că știm de ce! Pentru că li se cere diploma de Bac, numărul de la pantof și culoarea ochilor bunicului din partea mamei. Toate legalizate, evident. Pffff!
Oricum, acesta nu este singurul salariu care șochează, chiar dacă e singurului cu șapte cifre. Următoarele, cu câte șase cifre, nu sunt mai puțin strigătoare la cer. Puteți consulta lista completă aici. Drepturile salariale ale DG apar la punctul 13 din bugetul de venituri și cheltuieli al fiecărui institut. Ca să nu parcurgeți cele peste 40 de anexe, aici este podiumul:
- Directorul general al INCD TURBOMOTOARE COMOTI BUCUREȘTI încasează anul acesta 868.000 lei, adică aproximativ 42.000 lei net/lună,
- Directorul general al INCD PENTRU SECURITATE MINIERĂ ȘI PROTECȚIE ANTIEXPLOZIVĂ-INCD INSEMEX PETROSANI încasează 811.000 mii lei, adică aproximativ 39.500 lei net/lună,
- Directorul general al INCD “DELTA DUNĂRII”-INCDDD TULCEA primește 661.000 lei, adică aproximativ 32.000 lei net/lună,
- Directorul general al INCD PENTRU ECOLOGIE INDUSTRIALĂ-ECOIND primește 580.000 lei, adică aproximativ 28.000lei net/lună.
În eșichierul doi mai există cațiva directori cu salarii de peste 400.000 lei/an. Media salariilor încasate de DG ai INCDurilor este de 342.000 lei/an.
Motivați de aceste cifre ne-am gândit să căutăm, pentru noi doar – nu le făceam publice în acest articol, declarațiile de averi și interese de pe site-ul http://declaratii.integritate.eu/. Nu de alta, dar DG de INCD-uri ocupă funcții publice, fiind numiți prin Ordine de ministru pentru mandate de patru ani, în baza unor contracte de management și a unor salarii negociate. Deci, am căutat ca să descoperim că cel puțin o parte dintre aceste declarații de averi și interese lipsesc de pe site-ul de mai sus!
Înțelegeți că toate aceste sume, înainte să ajungă în Monitorul Oficial al României, au fost văzute de către Consiliile de Administrație ale INCD-urilor, cel puțin un director de direcție din minister, ceva secretar de stat, probabil, și de ministrul cercetării însuși, care le-a aprobat prin Ordin. Și desigur nimănui nu i s-a părut nimic suspect, nu s-au sesizat oamenii prin fața cărora au trecut, respectiv nu au luat nicio măsură.
Tot din aceste bugete de venituri și cheltuieli puteți calcula salariul mediu anual al personalului de cercetare pentru fiecare institut. Aveți grijă, că acestea nu mai sunt date pe an, iar unitatea de măsură nu mai este mii lei ci lei. Din calculele noastre reiese că în medie salariile directorilor generali sunt de 4,1 ori mai mari decât salariile medii ale personalului de cercetare în institutele pe care le conduc. Fruntaș este și aici DG al INCD ÎN SILVICULTURĂ “MARIN DRĂCEA” cu 22 salarii medii. Urmează DG al INCD TURBOMOTOARE COMOTI BUCUREŞTI cu 8,9 salarii medii, DG al INCD PENTRU SECURITATE MINIERĂ ŞI PROTECŢIE ANTIEXPLOZIVĂ – INCD INSEMEX PETROŞANI cu 8,8 salarii medii, DG al INCD PENTRU ECOLOGIE INDUSTRIALĂ – ECOIND cu 7,4 salarii medii, DG al INCD “DELTA DUNĂRII” – INCDDD TULCEA cu 5,9 salarii medii.
Și dacă tot suntem la capitolul Topurilor, ne-am uitat și la cel al procentelor pe care le reprezintă salariile DG din totalul cheltuielilor de personal ale INCDurilor pe care le conduc.
În acest caz câștigă INCD PENTRU PROTECŢIA MUNCII “ALEXANDRU DARABONT” unde salariul DG reprezintă 8,5% din totalul cheltuielilor de personal ale institutului. Urmează INCD PENTRU BIOTEHNOLOGII ÎN HORTICULTURĂ ŞTEFĂNEŞTI-ARGEŞ unde DG primește 7% din totalul cheltuielilor de personal, INCD PENTRU ENERGIE – ICEMENERG BUCUREŞTI unde DG primește 6,2%, INCD PENTRU SECURITATE MINIERĂ ŞI PROTECŢIE ANTIEXPLOZIVĂ – INCD INSEMEX PETROŞANI unde DG primește tot 6,2%.
Precizare: Nu în toate INCDurile salariile DG sunt exagerate, însă aceste excepții, deloc puține, te pun pe gânduri, în cel mai bun caz.
Oare ce fac oamenii aceștia ca să „merite” atâția bani? Este posibil ca DG ai INCDurilor să fie recompensați atât de bine pentru că ei apără interesele cercetătorilor atunci când MCI întârzie lansarea competiției Nucleu cu trei luni după începutul anului oferindu-le acestora soluții cum ar fi să iși ia concediu fără plată pentru această perioadă? Sau poate semnează scrisori comune cu care se duc apoi la MCI și bat cu pumnul în masa ministrului cerând lansarea anuală de competiții de proiecte cu buget rezonabil și evaluate imparțial de către evaluatori internaționali. Glumim, desigur. Toate acestea nu se întâmplă.
Revenind în universul nostru, acum înțelegeți motivul pentru care indiferent câte tâmpenii face ministerul, indiferent câte lucruri merg greșit în cercetarea din România, că nu sunt competiții, că Nucleul întârzie, directorii INCD-urilor niciodată nu ies în față să critice ministerul sau pe ministrul cercetării! Păi de ce ar face-o? Scaunele lor sunt mai mult decât calduțe. Banii lor nu depind de competiții (ei nu trebuie să iși ia concediu fără plată nici dacă nu se lansează programul Nucleu) și nu este deloc în interesul lor să facă valuri riscând astfel să se trezească schimbați din funcție sau ca mandatul să nu le fie reînnoit.
Ah, era să uităm, anul trecut s-a constituit Consiliul Național al Directorilor Generali de Institute Naționale de Cercetare Dezvoltare (CNDG-INCD), de parcă nu mai mult de jumătate din Colegiului Consultativ pentru Cercetare-Dezvoltare şi Inovare e reprezentat de DG et al. Da, membrii CCCDI sunt remunerați suplimentar salariului de bază. Și da, DG ai unor INCDuri sunt membri în Consiliile de Administrație ale altor INCDuri. Și da, Consiliile de Administrație primesc o sumă anuală cam la fel cu cea a DG (vezi punctul 12 al anexelor la OM 337/2019).
Drept la replică – INCDS „Marin Drăcea”
La link-ul de aici redăm un drept la replică, semnat de directorul economic al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea”.
Later edit (ora 15:00):
Față de dreptul la replică de mai sus adăugăm următoarele: conform aliniatului II-1-b din Ordinul de Ministru 401/2018, drepturile salariale ale directorului general au totalizat anul trecut 1.077.000 lei. Așadar, acest INCD achită în doi ani peste 3 milioane de lei celor doi directori generali. De asemenea, ne întrebăm ce negocieri au avut loc astfel încât CCM-ul semnat în acest INCD să permită acordarea la pensionare a 10 salarii brute? De cele 12 salarii suplimentare pentru performanță nici nu mai zicem. Vă întrebăm doar dacă știți vreun INCD din România care să fi publicat în Nature/Science cu autor principal afiliat lor?
În încheiere, cu toate aceste update-uri rămâne întrebarea de ce există aceste discrepanțe enorme între sumele totale încasate de DG de la diferite institute? Ce rezultate de excepție îi departajează?
Aaaa…te-ai legat de secu tip finutu lu’ nasicu’….hmmm…sa vedem ce o sa iasa…poate inca o marire cu 30% la salar?….pai de aia cand cu pasi timizi se apropie de INCD-uri vreun tanar care a terminat in afara cu CV bun (eventual articole in Nat/Sci) este dat pe usa afară ca nu are una sau alta, sau nu iese la punctaj…, sau daca da vreo prezentare este jignit in masă de audienta…asa ca sa nu mai vina! Nu numai derectorul finutu lu’ nasicu’ este indopat cu bani, nooooo, ci si toate clanurile (mami, tati, etc) din INCD-uri, 99%! Daca intrebi pe unul si pe altul cum a reusit sa se angajeze la INCD-ul cutarica o sa va zica asa: “pe filiera”. Am vz ex-studenti care au terminat cu 6-7 facultatea si apoi top la INCD mare cercetator…deplasari in afara, conferinte la greu in grupuri de cate 30…apoi o pun si de un Springer ISI platit la editura cu 300p-5000 de euro…jeguri publicate ca sa aiba si el la CV mama…TIP: din fericire pt majoritatea factorul h si nr de citari nu cresc, aici este partea interesanta si buba. Deci aveti grija: luati un colebil pt starea de greata si daca vreti sa va intoarceti din exil si sa lucrati la vreun INCD cautati…filiera secu!!! Succes.
mi-ai luat vorbele din gura… desi, poti ajunge fara filiera, dar in maxim un an incep sa-ti dea la gioale; depinde de tine cat esti dispus sa incasezi (de obicei , induri macar cat sa reusesti sa faci o lucrare-doua, ca sa pui la CV si sa pleci) . cazul meu si a inca unei persoane; n-am avut sprijinul cui trebuie, asa ca a trebuit sa zburam…. cat despre restul: mama/tata, sot/sotie + copil/copii (astea se pot vedea dupa
nume daca te uiti la lista de personal a fiecarui departament, daca esti dispus sa pierzi timp facand asa ceva…) eventual prietena/prietenul copilului (de ce nu?); doctorate luate peste noapte, articole ca prim autor fara sa stii ca esti prim autor (sau macar subiectul…); beneficii interesante de tip schimburi de experienta la institute din afara nenumarate dar remunerate, dar si cu prea putine rezultate…
lasand directorii, in afara de salariile medii, unii iau din HG-uri cat super IT-isti din privat. in plus, ar fi interesant de vazut cat costa multele asa-zise deplasari + “colaborari” per capita (evident, per anumite!!! capita) si cat costa in realitate un “regular article”. fiindca am cunoscut oameni in care s-au indesat absurd de multi bani si “tutoriat” si care… au dat rezultate comparabile cu aia doi-trei “oameni de rand”. insa, tot aia au sarit in grad.
Cercetarea este unul din domeniile cele mai afectate de politicile dezastruoase, iresponsabile, din perioada postdecembrista. Alocarile bugetare sunt cele mai mici, din toata UE (atentie, daca ne raportam la PIB-ul nostru, bugetul este si mai deficitar!), fata de unele tari europene, de aproape 10 ori mai mici! In aceste conditii, sa mai vezi si astfel de “repartitii”, in acest buget, mi se pare, pe langa o crasa iresponsabilitate, o la fel de crasa nesimtire!…
Din maldărul ăsta de bănet, nu păstrează ei tot, chiar dacă le rămâne destul. Se DĂ ministrului, se iarăși DĂ (pardon, COTIZEAZĂ!) la partid…
Dar directorul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare in Informatica stiti cat castiga??
Pentru 2019 nu găsim OM-ul.
2018 – 146.000 lei. Detalii aici.
2017 – 80.000 lei. Detalii aici.
La mai toate INCD-urile salariile directorilor gen., adjunctii, stiintifici, economici sunt nai mari decat media cercet. din inst. unde activeaza. Aceasta demult, nu de acum. Apoi cu cat salariul dir. gen. este mai mare, cu atat le revine membrilor din cons. de admin. mai mult pt. f.sedinta. Iar membrii sunt circa 75%, consilieri din ministere, inclusiv al cercetarii. Asa ca si aici traficul de influenta si coruptia se afla cu brio.
La un salariu lunar de peste 5000 Euro in Rou, managerii trebuie sa zbarnaie, sa le meargă capul, instituțiile pe care conduc sa produca stiinta, sa dea societatii plus valoare, sa atraga in institutii cei mai buni cercetători in domeniu, samd. Pe astia pe care ii pomeniti aici -Tomescu Romica si Badea Ovidiu – i-am cunoscut si eu. Sunt adevarate monumente de incompetenta, nuli, si ca oameni si ca cercetători si ca manageri. Doar ahtiați de putere si de bani. Oamenii buni si încolo și pentru ei au fost dați afară.
Declaratie halucinanta a Ministrului Cercetarii si Inovarii, Nicolae Hurduc, referitoare la dezvaluirile facute de voi. E clar ca acest ministru nu are habar nici despre ce se intampla in propriul minister, nici prin institutele din subordinea acestuia. Dl. Hurduc ar fi trebuit sa plece acasa in secunda doi dupa declaratia facuta azi: „… Consiliul de Administrație a decis să-i acorde acele bonusuri la maxim și așa s-a ajuns la respectiva sumă.”; „… Ministerul Cercetării nu-i poate controla. Noi putem controla ceea ce este stabilit prin contractul de management. Ei pot face astfel de abuzuri, dar scapă de sub controlul nostru pentru că noi nu putem controla acele resurse din extra buget.” (https://www.stiripesurse.ro/ministrul-cercetarii-explica-cum-a-ajuns-un-director-din-subordinea-sa-sa-ca-tige-34-000-de-euro-pe-luna-a-fost-un-abuz_1367168.html).
Bine domnule ministru, aveti anagajat al ministerului in CA-ul institutului, aveti posibilitatea sa demiteti CA-ul daca nu isi face treaba, ministerul a aprobat bugetul acestui institut, ministerul a organizat concursul pentru ocuparea postului, ministrul a semnat contractul de management al directorului general, ministerul a stabilit indicatorii de performanta ai directorului general, ministerul evalueaza activitatea/ raportul de activitate al directorului, si alte asemenea …. Cum puteti spune ca nu-i puteti controla???
E un haos complet si o lipsa de performanta cumplita in tot sistemul institutelor de cercetare. Legea permite multe abuzuri ale directorilor pentru ca este facuta de directori, iar de etica, morala, conduita nu au auzit si nu le pasa. Ministerul Cercetarii este raspunzator de aceasta situatie. Cazul directorilor de la INCDS Marin Dracea – Romica Tomescu si Ovidiu Badea – se regaseste in fiecare INCD.
Se va musamaliza totul dupa cateva zile. Corpul de control fae un control de mantuiala, insaileaza un raport care nu identifica probleme, ministrul nu ia masuri, iar cercetarea merge ca unsa!!!
Aceste institute sunt un puroi plin de coruptie. Angajari pe pile, achizitii fara licitatii de la firmele casei, servicii si lucrari fictive platite pentru comisioane grase, angajati pe care nu-i vede nimeni, sefi incompetenti, plimbatori de hartii si numaratori de bani degeaba.
Un haos functionaresc fara nicio legatura cu cercetarea din lumea civilizata.
Totul pe bani publici.
Abuzuri, evaziune fiscala, deturnare de fonduri, Curtea de conturi si ANAF ar trebui sa le curete de la radacina.