Agenția Spațială Română (ROSA) coborâtă din ceruri în nămolul fertil al Deltei Dunării

Strategia Națională de Cercetare-Dezvoltare-Inovare 2014-2020 (SNCDI 2014-2020) a României se bazează pe 3 piloni, unul dintre aceștia fiind «Leadership» regional la frontiera ştiinţei şi în tehnologie: străpungeri în domenii strategic. În cadrul acestuia, România implementează 3 proiecte mari: ELI-NP (zis și „Laserul de la Măgurele”), DANUBIUS-RI (zis și „Centrul Internațional de la Murighiol”), ALFRED (zis și „Reactorul de la Mioveni”); ultimul fiind introdus în SNCDI 2014-2020 prin HG anul acesta, în timpul mandatului de ministru al dlui Șerban Valeca, fiind un proiect inițiat de d-lui pe vremea când era președintele Consiliului Științific al Institutului de Cercetări de la Mioveni.

„Nămolul fertil” din titlu se referă la bani publici, mulți bani publici! Statul român s-a angajat să contribuie cu 150 milioane EUR la realizarea proiectului DANUBIUS (vezi detalii aici).

Ministerul Cercetării și Inovării (MCI) implementează SNCDI 2014-2020 direct sau prin operatori de program, principalii fiind UEFISCDI, ROSA și IFA. Fiecare din cei 3 operatori are propria „felie” de gestionat în cadrul Planului Național de Cercetare-Dezvoltare-Inovare 2014-2020, principalul instrument de implementare a SNCDI 2014-2020, în funcție de specificul fiecăruia.

Astfel, ROSA (Agenția Spațială Română) are misiunea de:

  • promovare a condițiilor favorabile desfășurării activității de cercetare-dezvoltare în domeniul spațial;
  • inițiere, coordonare și realizare de cercetării de bază și aplicative în domeniul spațial și aplicațiile în activități economice și sociale;
  • asigurare a prezenței active a României la acțiuni internaționale care conduc la progrese în domeniul spațial și la utilizarea în scopuri pașnice a Spațiului Cosmic;
  • reprezentare pe baza de mandate, a Guvernului României în relațiile care decurg din acordurile încheiate de Romania cu parteneri străini în probleme spațiale.

Recent, MCI a anunțat că a acordat ROSA coordonarea Competiției C1-2017 în cadrul Programului de cercetare, dezvoltare și inovare pentru sistemele fluvii, delte, mări – DANUBIUS, cu un buget de 26,5 milioane lei pentru anul în curs și 2018.

Din prezentarea proiectului: „DANUBIUS-RI will be a pan-European distributed research infrastructure supporting interdisciplinary research on large river-sea systems.”

Și acum vine întrebarea: ce caută ROSA în gestionarea proiectelor destinate implementării DANUBIUS, axat exclusiv pe cercetări ale ecosistemului Dunăre-Deltă-Marea Neagră?!

Din punctul nostru de vedere, cel mai în măsură/calificat operator de program pentru gestionarea implementării DANUBIUS ar fi fost UEFISCDI. În plus am mai remarcat și anterior că activitatea UEFISCDI este în mare măsură transparentă (deși poate fi mult îmbunătățită în sensul asigurării transparenței totale în alocarea banului public), spre deosebire de ROSA, unde listele evaluatorilor folosiți la proiectele gestionate de aceștia în ultima decadă au fost abia recent făcute publice în urma unei cereri de acces la informații de interes public formulate de către Ad Astra.

În continuarea acestei acțiuni ROSA a fost singura instituție care nu a dat curs solicitării în termenul legal, Ad Astra formulând o Reclamație Administrativă în acest sens. Detalii aici.

După publicarea, în cele din urmă, a listelor de evaluatori de către ROSA, am constatat existența unor conflicte grave de interese, din punctul nostru de vedere. Avem cel puțin două exemple în care Gheorghe Cercetărescu, soț al Mariei Cercetărescu, a fost evaluator în programul STAR, competiția C1, unde soția acestuia a câștigat un proiect. Preferăm să nu dăm numele și afilierea acestora, dar informațiile sunt publice și cei interesați le pot afla pe site-ul ROSA.

Observăm, de asemenea, că după lansarea de către ROSA a competiției de proiecte de mai sus, aceasta a reluat procedura de atribuire fără nicio explicație asupra motivelor eșecului în primă fază.

Toate acestea ne îndreptățesc să ridicăm semne de întrebare asupra oportunității și capacității ROSA de a gestiona competiții de proiecte în domeniul științelor vieții, cum este DANUBIUS. În egală măsură, ne întrebăm după ce criterii a fost aleasă ROSA ca operator de program în defavoarea UEFISCDI?

4 comentarii la „Agenția Spațială Română (ROSA) coborâtă din ceruri în nămolul fertil al Deltei Dunării”

  1. Raspunsul e simplu :
    P.C.R. !
    Adica Pile…Cunostintze…Relatzii !
    sau :
    Mai bine de un sfert de veac DEGEABA !
    prof. Marian IVAN / UniBuc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Enter Captcha Here : *

Reload Image