„Ciolanul” de 2 miliarde de lei ce se aruncă cercetării de la buget să fie crăpat în două

Pornind de la articolul nostru precedent ne-am gândit să dăm o mână de ajutor guvernanților și să le facem următoarea propunere: dați-ne să gestionăm noi, cercetătorii, 50% din fondurile bugetare alocate cercetării, iar voi cheltuiți restul pe ce doriți: direcții strategice (definite de ce experți doriți), instalații de interes național (la fel, categorisite chiar și de Dorel, dacă doriți), infrastructuri de cercetare alese pe sprânceană de, să zicem, dl Dr Șerban Valeca (am observat că are mână bună, introducându-și reactorul nuclear de la Mioveni direct în SNCDI 3).

La 5 ani facem o evaluare intermediară, și alta la 10 ani, cu rezultatele obținute cu aceeași bani de voi și de noi. Pentru o evaluare obiectivă aducem experți din partea Scicene Europe. Sperăm să nu vă deranjeze, dar rapoartele înaintate acestora vor trebui scrise în limba engleză…

Ce ziceți? Nu aveți nimic de pierdut. Ați demonstrat în anii precedenți că nu puteți duce greul gestionării banilor care vi se pun în brațe, execuțiile bugetare fiind întotdeauna cu câteva sute de milioane mai mici decât sumele alocate la început de an prin legea bugetului de stat. Acceptați, vă rugăm, o mână de ajutor din partea noastră, a cercetătorilor.

Propunem ca model pentru gestionarea banilor de către cercetători National Science Foundation (NSF) din SUA. Pentru că nu are rost să reinventăm roata, luăm ceva care merge strună! Documentul de înființare a NSF – una din cele mai vechi și mai prestigioase organisme de finanțare a cercetării – are un statut de lege organică  (NSF Act of 1950), făcând parte din „United States Code at 42 U.S.C. §1861”. Reglementările de funcționare a NSF se află în „Code of Federal Regulations at 45 C.F.R. Part VI”. Continuă lectura „„Ciolanul” de 2 miliarde de lei ce se aruncă cercetării de la buget să fie crăpat în două”

Salonul de Inventică de la Geneva, ‘jde premii și țâșpe sute de medalii

LE: acum 4 ore a fost postată pe pagina de FB a MCI înregistrarea ceremoniei de la Palatul Victoria, în care premianții de la Geneva sunt suprapremiați. România suprapremiază premiile acordate propriilor cercetători/inventatori și celor premiați de Arabia Saudită, Iran, Taipei etc.

Nou: 18 aprilie 2019

Ne grăbim să vă prezentăm palmaresul României la Salonul de Inventică de la Geneva de anul acesta, înainte ca MCI să vă pună în față vitrina cu premii și sacii de medalii câștigate de delegația noastră. 

Cele 12 pagini A4 cu premii acordate în cadrul Salonului sunt accesibile aici. Medaliile nici măcar nu se pun la socoteală, așa cum vă spuneam mai jos, ele fiind fără număr. Practic, oricine participă la Salon primește cel puțin o medalie. Aceasta ține locul unei diplome de participare.

Ne-am uitat în cele 12 pagini de premii și le-am extras pe cele acordate de entități din România, respectiv pe cele primite de români și le-am sintetizat în figura de mai jos:

Scenariul este parcă tras la indigo cu cel de anul trecut: România se premiază singură, prin Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci și premiază invenții din Iran, Arabia Saudită, China etc., iar ei ne întorc favorul. Să nu uităm și de frații din Rep. Moldova care ne sunt alături la bine și la greu. Cu un asterisc este marcat și Centrul European pentru Cercetări Aplicate, cu nume pompos, dar de localizat în România. 

Concluzia

Rămâne cum am stabilit anterior: Salonul de Inventică de la Geneva este o mașinărie de făcut bani pentru organizatori, un mod de a își cumpăra o medalie și un oarecare prestigiu pentru participanți (în rândurile celor care nu înțeleg ce înseamnă cercetarea și inovarea – iar aici, regretabil, trebuie să includem conducerea MCI) și o chestie total necunoscută pentru majoritatea lumii care face cercetare veritabilă*, pentru că timpul acestora este prețios și nu își pierd vremea cu prostii fără niciun rost!

* Probabil există și câteva excepții de la această regulă, adică cercetători buni care văzând publicitatea mare făcută acestor premii s-au lăsat furați de peisaj și au participat la acest salon. Nu vrem să-i jignim, doar să-i îndemnăm la mai multă precauție în alegerea evenimentelor de prezentare a invențiilor lor. 


Articolul publicat în 10 mai 2018:

Ați auzit/citit în presă despre Salonul Internațional de Invenții de la Geneva? Aproape sigur v-a ajuns pe la urechi câte ceva. Săptămânile trecute au apărut câteva știri despre acest salon de inventică și pe site-ul Ministerului Cercetării și Inovării (MCI). Să le luăm un pic la purecat. Continuă lectura „Salonul de Inventică de la Geneva, ‘jde premii și țâșpe sute de medalii”